Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nemzeti? Színház?
  2008-01-22 18:48:14, kedd
 
  Nemzeti? Színház?

Alföldi hivatalba lépésekor a Nemzeti Színház megszűnik Nemzeti Színház lenni

Szigethy Gábor, kultura@hetivalasz.hu
8. évfolyam 3. szám, 2008.01.17

A Nemzeti Színházat soha, sehol a világon nem jellemezte, minősítette egy ember ízlése. A saját ízlését a Nemzeti Színház zsinórmértékének tekinteni: ilyen ízléstelenség még soha senkinek nem jutott eszébe.


Amikor közel kétszáz évvel ezelőtt hazánkban fölvetődött a gondolat, hogy szükség lenne Nemzeti Színházra, a miértre egyértelmű volt a válasz.A Nemzeti Színház 1838-ban a magyar nyelv, a polgári kulturálódás és a nemzeti függetlenség közösségteremtő harcálláspontja volt. Politikusaink magyarul vitatkoztak, németül gondolkodtak, latinul fogalmazták meg a törvényeket: a Nemzeti Színház a magyar nyelv temploma.

Megülepedett hazánkban a parlagi gondolkodás; fejletlen gazdaságunk konzerválta mindennapi életünkben a kulturálatlanságot, ízléstelenséget: a Nemzeti Színház a műveltség, a polgári kultúra, a finomodó ízlés köztere, mindenki számára nyitott szellemi szalon. Függetlenségétől, önálló mozgásterétől megfosztott, a Habsburg Birodalomba betagolt ország volt hazánk: a Nemzeti Színház a nemzeti önismeret, önérzet, öntudat "tanuló oskolája", nevelője, edzőterme.

Eleinte a Pesti Magyar Színházat nevezték Nemzeti Színháznak, aztán évtizedekig a Népszínházat, legutóbb a Magyar Színházat. Ma a Nemzeti Színházat nevezik Nemzeti Színháznak.

Amikor közel kétszáz évvel ezelőtt hazánkban fölvetődött a gondolat, hogy szükség lenne Nemzeti Színházra, a miértre egyértelmű volt a válasz. És ma? Szükség van rá? És ha igen, milyenre? A kultúráért felelős miniszter válaszolt, amikor a színház vezérigazgatói posztjára kiírt pályázat eredményhirdetésekor méltatta a nyertes pályaművet. A Nemzeti Színház új vezetőjének pályázatát a miniszter szerint a nyitottság, a kíváncsiság, az európai és világszínházi gondolkodás jellemzi. Ezek azok az értékek, amelyek az elkövetkező években a Nemzeti Színházat jellemezni fogják.

A kultúráért - a szolgálatát minősítő jelző a miniszternek soha nem jut eszébe -, tehát a magyar kultúráért felelős miniszter s az új vezérigazgató még véletlenül sem említették meghatározó értékként a nemzeti kultúrát, a magyarság szellemi örökségét, a Nemzeti Színház lassan két évszázados hagyományát, amelyre Bajza Józseftől Németh Antalig, Hevesi Sándortól Major Tamásig mindenki fontosnak tartotta hivatkozni, amikor e nemzeti intézmény igazgatói székét elfoglalta. Igaz, ők még a nemzet színházának igazgatói, és nem egy részvénytársaság vezérigazgatói voltak.

Az új vezérigazgató ezzel szemben minden nyilatkozatában azt hangsúlyozza: büszkén vállalja, hogy a színház szellemiségét az ő ízlése fogja meghatározni.

Ha így lesz (és szabadosságmámorban tobzódó mai világunkban miért ne lenne így?), akkor 2008. július 1-jén, az új vezérigazgató hivatalba lépése pillanatában a Nemzeti Színháznak nevezett kulturális intézmény megszűnik Nemzeti Színház lenni. Lehet, hogy színház lesz, de Nemzeti Színház semmiképpen. A Nemzeti Színházat soha, sehol a világon nem jellemezte, minősítette egy ember ízlése. A saját ízlését a Nemzeti Színház zsinórmértékének tekinteni: ilyen ízléstelenség még soha senkinek nem jutott eszébe.

Politikusok, közszereplők, sőt már némely úgymond mértékadó írók is nap mint nap roncsolják, rombolják a magyar nyelvet, durvul a köznapi beszéd, talmi erénnyé lett a szellemeskedő nyelvi blődli. Mélypontra süllyedt gazdasági életünk, s ez nem csupán konzerválja, de újratermeli mindennapi életünkben a kulturálatlanságot, az ízléstelenséget, a gagyit. Az Európai Unióba betagolt Magyarországon nagyon sokan magyarságukat felejtve akarnak európaiak lenni. Talán ha a Nemzeti Színház, mint hajdan, a magyar nyelv temploma lenne.

Talán ha a Nemzeti Színház a kultúra, a polgári közösségteremtés közterévé válna, s lenne olyan vonzó szellemiségű szalon, ahová lelküket is ünneplőbe öltöztetve lépnek be az emberek. Talán ha a Nemzeti Színház a nemzeti önismeret, önérzet, öntudat "tanuló oskolája", nevelője, edzőterme lenne, ahol politikusok, művészek, közemberek együtt őrzik a múltat és építik a jövőt.

De ma sokan csak nyitottak, kíváncsiak és kortárs európaiak szeretnének lenni. Mert azt hiszik, így túlélik saját jelentéktelenségüket. A miniszterelnök - maga vallotta be - hazudik reggel, hazudik éjjel, hazudik este. Olyan országban élünk, ahol a politikai hatalom számára felejthető a múlt, érdektelen a jövő. Semmi más nem fontos, csupán a pillanatnyi hatalmi érdek.

Következmény: fél év múlva miniszteri jóváhagyással Alföldi Róbert, az excentrikus ízlésére büszke művész a Nemzeti Színházat saját birodalmának tekintheti.

1956. november 4-én hajnalban Bibó István államminiszter a Magyarországot bolsevik gyarmattá alázó szovjet tankok pergőtüzében a Parlamentben így fogalmazott: "Isten óvja Magyarországot!"

Kétségbeesett imája nem vesztett időszerűségéből.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: függetlenségétől, közösségteremtés, zsinórmértékének, részvénytársaság, ízléstelenséget, nyilatkozatában, harcálláspontja, időszerűségéből, közösségteremtő, miniszterelnök, magyarországon, vezérigazgatói, magyarországot, államminiszter, vezérigazgató, politikusaink, magyarságukat, ízléstelenség, jóváhagyással, kétségbeesett, szellemiségét, világszínházi, mozgásterétől, szellemeskedő, pergőtüzében, közszereplők, szellemiségű, megülepedett, függetlenség, birodalmának, pillanatában, meghatározni, miniszternek, hangsúlyozza, következmény, kulturálódás, ember ízlése, saját ízlését, miértre egyértelmű, magyar nyelv, polgári kulturálódás, nemzeti függetlenség, parlagi gondolkodás, polgári kultúra, finomodó ízlés, nemzeti önismeret, kultúráért felelős, színház vezérigazgatói, nyertes pályaművet, miniszter szerint, elkövetkező években, szolgálatát minősítő, Nemzeti Színház, Szigethy Gábor, Nemzeti Színházat, Nemzeti Színházra, Habsburg Birodalomba, Pesti Magyar Színházat, Nemzeti Színháznak, Magyar Színházat, Bajza Józseftől Németh Antalig, Hevesi Sándortól Major Tamásig, Európai Unióba, Alföldi Róbert, Bibó István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem tudhatod  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Egy hatékony szolga  Kellemes délutánt kívánok  Még csak most kezdődik a nap  Az engedelmesség miért nem vál...  Örülök, hogy látlak!  Albert Einsteinről  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Png nő  Ami embereknek lehetetlen, az...  Rátalálsz  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png nő  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png fotel  Szép estét kedves látogatóimna...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem számIt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Png cica  Png virág  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy maradéktalanul uralt világ  Őrizkednünk kell...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Leonardo da Vinci gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Paul David Tripp Április 21  Soha ne kedvezz...  Adakozás  Szívem  Alázat  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png ház  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Régi emberek, akikre máig büsz...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png nő  Akarat  Adakozás  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Albert Einstein gondolata  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Fekete-erdő desszert  Fekete-erdő desszert  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hazára minden embernek szükség...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 21  Nagyi telefonál  Png kislány  Egy bizonyos határt 
Bejegyzés Címkék
ember ízlése, saját ízlését, miértre egyértelmű, magyar nyelv, polgári kulturálódás, nemzeti függetlenség, parlagi gondolkodás, polgári kultúra, finomodó ízlés, nemzeti önismeret, kultúráért felelős, színház vezérigazgatói, nyertes pályaművet, miniszter szerint, elkövetkező években, szolgálatát minősítő, miniszternek soha, magyar kultúráért, nemzeti kultúrát, magyarság szellemi, nemzet színházának, részvénytársaság vezérigazgatói, színház szellemiségét, magyar nyelvet, köznapi beszéd, szellemeskedő nyelvi, polgári közösségteremtés, politikai hatalom, pillanatnyi hatalmi, excentrikus ízlésére, függetlenségétől, közösségteremtés, zsinórmértékének, részvénytársaság, ízléstelenséget, nyilatkozatában, harcálláspontja, időszerűségéből, közösségteremtő, miniszterelnök, magyarországon, vezérigazgatói, magyarországot, államminiszter, vezérigazgató, politikusaink, magyarságukat, ízléstelenség, jóváhagyással, kétségbeesett, szellemiségét, világszínházi, mozgásterétől, szellemeskedő, pergőtüzében, közszereplők, szellemiségű, megülepedett, függetlenség, birodalmának, pillanatában, meghatározni, miniszternek, hangsúlyozza, következmény, kulturálódás, gondolkodtak, népszínházat, parlamentben, pillanatnyi, vezetőjének, törvényeket, megfosztott, gondolkodás, gazdaságunk, konzerválta, birodalomba, excentrikus, fölvetődött, fogalmazták, kíváncsiság, évtizedekig, vitatkoztak, hagyományát, meghatározó, politikusok, világunkban, újratermeli, fogalmazott, színházának, szeretnének, minősítette, szolgálatát, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1119
  • e Hét: 15349
  • e Hónap: 26460
  • e Év: 179956
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.